Het beste is jezelf te begrijpen, dan zul je alles begrijpen.

(Shunryo Suzuki)

  • Individueel Psychologische en Psycho-Spirituele Begeleiding
  • Relatiebemiddeling en Conflictoplossingen
  • Mindfulness - Lichaamsbewustwording
  • Workshop
  • Experience-Lecture

Zoek de datum

<<  Juni 2019  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Geplande Workshops en/of Benefiet Concerten

Geen actuele evenementen.

Volg ons op

Contact via Linkedin
Waterval groot
Bos in herfsttooi
Japanse boogbrug
Gezicht in bomen
Boom overpeinzing
Japanse tuin
Waterval
Japanse brug
Een boom

De brug tussen Oost en West

Wanneer je in het reine komt met jezelf, kan je tevreden zijn in elke situatie en zal je je lichamelijk en geestelijk vitaal voelen.

Is dit niet wat we allen nastreven?

Hoe je eraan kunt werken om blijvend vitaal te worden kun je onderstaand lezen. Een transformatie van pijn en spanning is mogelijk.

ZEN meditatie

Zoín vijfentwintig jaar geleden maakte ik via een vriend kennis met het Boeddhisme. Hij hield zich hier al jaren mee bezig en was leraar in BelgiŽ. Wij correspondeerden veel in die tijd en via zijn welsprekende brieven sijpelde het boeddhistisch gedachtengoed bij me binnen. Veel belangrijker dan dat was dat ik begon met de praktijk: het Ďzittení. Gewoon maar twintig minuten zitten, op je kussen, de kookwekker buiten gehoorsafstand en tellen op je uitademing, dat was alles, en, o ja, verder je gedachten voorbij laten drijven als wolkjes aan de hemel.

Duurzame Verandering is mogelijk

Het is deze jarenlange praktijk van oefenen en wat boeken en artikelen verder die me duidelijk maakten dat ik op een heel andere manier dan ik tijdens mijn psychologiestudie had geleerd, met gevoelens en emoties kon omgaan. De Westerse psychologie en bepaalde psychotherapeutische richtingen werken toe naar begrip voor en inzicht in een bepaalde situatie. Van hieruit dan wel door nieuw gedrag te oefenen worden we geacht op een betere, dat wil zeggen minder hinderlijke manier met situaties om te gaan. En dat is winst, velen zullen dat onderkennen.

Wat mij hierbij altijd opviel dat de bron, voelbaar als een aanjagende energie, niet was verdwenen. Op emotioneel en mentaal niveau was een verbetering tot stand gebracht, maar de verbetering bleef tot deze niveaus beperkt. Op een abstracter niveau, op energieniveau, was een restant aanwezig en actief, een emotie of motiverende overtuiging, iets waarvan we ons veelal niet bewust zijn.

Hoe kun je iets veranderen waarvan je je niet bewust bent, is dan de vraag.

Het kijken naar hoe ik me voel, naar waar in mijn lichaam spanningen merkbaar zijn deden me ervaren dat deze gevoelens en deze spanningen op konden lossen. Met andere woorden, met het doorvoelen van wat is, zijn belemmerende gevoelens en spanningen oplosbaar, duurzaam en blijvend opgelost. Een transformatie heeft plaats gevonden: ook op energieniveau heeft de verandering zich voltrokken. We bevinden ons op spiritueel niveau.

Oost ontmoet West in aanpak van IPB

Dit kun je leren: via de Master over Mind Individueel Psychologische & Psycho-Spirituele Begeleiding. Ook worden er Master over Mind Experience-Lectures gegeven.

De laatste jaren heb ik een aanpak ontwikkeld waarmee dat mogelijk is, een aanpak die elementen uit Westerse psychotherapieŽn, Boeddhisme en Oosterse filosofie verenigt met ervaringen uit mijn meditatiepraktijk.

Neem eens een kijkje bij Boeddhistische Psychologie of kijk eens bij Energie Psychologie.

Hiermee worden emoties en pijnen blijvend opgelost: willen we dat niet allemaal!